Haptonomie: beter contact met je lichaam

Wie kent het niet: je gaat door een stressvolle tijd heen en plotseling wil je lichaam ook niet meer meewerken. Je hoofd zit vol onrust en je lijf doet opeens mee. Je kan niet meer goed in slaap vallen, je krijgt hoofdpijn, angstgevoelens… Dit duidt erop dat je lichaam aan de rem trekt en zegt: tot hier en niet verder. Het is natuurlijk belangrijk om naar je lichaam te luisteren, maar hoe kom je weer van die klachten af? En hoe vergroot je het contact met je lichaam, zodat je lijf voortaan niet meer hoeft te ‘schreeuwen’ om gehoord te worden? Bij dit alles kan haptonomie helpen.

Wat is haptonomie?

Haptonomie is een behandelwijze waarbij aanraking tussen de therapeut en de cliënt centraal staat. Het doel van haptonomie is boven alles om de behandelde een groter inzicht te geven in het eigen lichamelijke gevoel. Zo kan de cliënt voortaan sneller signalen van het lichaam oppikken en hiernaar luisteren. Vaak bestaat een haptonomiebehandeling uit drie delen: het opstellen van een behandelplan, de eerste set behandelingen en vervolgbehandelingen. Een groot deel van een behandeling vindt plaats in gespreksvorm. Maar er horen ook oefeningen bij die de cliënt leert zijn bewustzijn van het lichaam te vergroten. Een voorbeeld is het rondlopen door een donkere kamer, om de zintuigen zo te versterken. Velen geven aan baat te hebben gehad bij de haptonomiebehandelingen, bijvoorbeeld mensen die lijden aan depressies, stress, hyperventilatie en hoofdpijn.

Een behandelaar vinden

Haptonomie wordt langzaam maar zeker steeds bekender in Nederland, vooral door mond-tot-mondreclame van tevreden cliënten. Maar hoe vind je een praktijk die bij jou past? Bekijk aandachtig de websites van de behandelaren en kijk of hun behandelmethodes en visies jou aanspreken. Als je bijvoorbeeld op zoek bent naar haptonomie in Wassenaar, dan kan je terecht bij Fysiotherapiepraktijk Roel den Hartog. Daar staat de cliëntvraag centraal en is elke behandeling maatwerk. Veel succes met het vinden van een praktijk die bij jou past!

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *